Rouw
Rouw
Wanneer iemand overleden is, moeten nabestaanden veel regelen. De kerk heeft woorden en rituelen tot haar beschikking, die juist nu haar waarde bewijzen.
Wellicht overweegt of besluit u daarom tot een kerkelijke uitvaart. De uitvaart kan vanuit de kerk plaatsvinden of de predikant komt naar het crematorium om daar de uitvaart te leiden.
Rouwdienst voorbereiden
Een uitvaartdienst wordt voorbereid door een predikant in samenspraak met de nabestaanden. Als de predikant de overledene niet goed gekend heeft, zal hij of zij u vragen om het leven van de overledene te schetsen. Bij deze gesprekken worden herinneringen opgehaald, er wordt gelachten en gehuild. In de meeste gevallen is er veel te vertellen over wie de persoon als partner, als vader, als vriend was. Maar op de vraag wie de overledene was als gelovige, blijft het vaak stil.
De algemene ervaring is dat er zo weinig over het geloof wordt gesproken. Zo nu en dan komt het voor dat de gestorvene wel wat heeft vastgelegd op een kladblaadje of een oude envelop met daarin uitgeknipte teksten van rouwadvertenties of een rouwliturgie met kruisjes erbij. Dit soort richtingaanwijzers geven al veel houvast bij de voorbereiding van de uitvaart. Maar, het is meer regel dan uitzondering dat nabestaanden voor het samenstellen van de uitvaart zich volledig verlaten op de voorganger. Daarom hebben we een formulier ontwikkeld, welke 12 punten bevat voor "Mijn persoonlijke wensen voor rond mijn uitvaart". Daarop kunnen gemeenteleden aangeven welke bijbeltekst, liederen en cd-muziek ze passend vinden tijdens hun afscheidsdienst. En ook in welke kerk die dienst gehouden moet worden en natuurlijk of ze begraven of gecremeerd willen worden.
Uitvaartdienst
De dienst kan in een kerkgebouw of op een andere plaats gehouden worden. Nabestaanden kunnen in de dienst de overledene gedenken. Afgewisseld door bijvoorbeeld het aansteken van een kaars, het zingen van een lied of luisteren naar muziek. Hierna wordt een Bijbeltekst gelezen en uitgelegd en tot slot zijn er gebeden waarin de dankbaarheid voor het leven wordt uitgesproken en troost wordt gevraagd voor de mensen die achterblijven.
Bij het graf
Bij het neerlaten of achterlaten van de kist wordt een korte tekst uitgesproken over het geloof in de opstanding uit de dood. Gezamenlijk wordt het ‘Onze Vader’ gebeden. De uitvaartdienst wordt besloten met een zegen.
Ter gedachtenis
In de Ankertsjerke hebben een gedachtenistafel ingeruimd voor degenen uit ons midden die gestorven zijn met de namen van de overledenen.
Wij vieren op Eeuwigheidszondag, een speciale gedachtenisdienst, waarin de namen van de overledenen van het afgelopen jaar worden genoemd en er een kaars voor hen wordt aangestoken.
|